André Benn

André Benn

André Beniest, alias André Benn, ziet op 4 november 1950 het levenslicht in de Brusselse randgemeente Elsene. In 1969 zet hij zijn eerste passen in de stripwereld met enkele gag-strips voor het stripweekblad Ons Volkske/Junior. 

In 1970 maakt hij voor Robbedoes LA FAMILLE TIK-TAK en voor Ons Volkske de reeks SAM en SIM. Deze komische reeks loopt tot 1976. Eind 1971 werkt Benn gedurende een korte periode mee aan DE SMURFEN in Studio Peyo.

In 1973 tekent hij voor uitgeverij Curiosity Gejaagd door de blizzard, een verhaal van YVES BOREAL, dat later in Ons Volkske verschijnt. Ondertussen maakt de Brusselse auteur ook illustraties voor Kuifje en voor verschillende Franstalige magazines zoals Play Tennis en Stars et Cinéma.

Vanaf 1975 maakt Benn met scenarist Vicq de avonturen van TOM APPLEPIE voor het weekblad Kuifje/Ons Volkske. Nadien verhuist hij naar Robbedoes waar hij samen met Stephen Desberg het personage Mick Mac Adam creëert.

Tussen 1986 en 1992 verschijnen MONSIEUR CAUCHEMAR en ELMER ET MOI, twee strips die alleen in het Frans werden uitgebracht bij uitgeverij Glénat. Vanaf 1992 publiceert Dargaud de avonturen van WOOGEE, tot nu toe dé succesvolste reeks van André Benn.

Begin 1998 staat MICK MAC ADAM opnieuw in de schijnwerpers. De vijf spiegels, daarvoor alleen in het Frans verschenen, wordt door vzw Arcadia vertaald en uitgegeven in het Nederlands. Andere Mick Mac Adam-albums volgen en ook De Samaritaan van Yosemite, het vierde avontuur van WOOGEE, krijgt een Nederlandstalige versie.

In 2001 verschijnt De onthoofde minnaars, een nagelnieuw avontuur van Mick Mac Adam. Scenarist van dienst is Luc Brunschwig, die met glans de fakkel overneemt van Desberg. Zowel Arcadia als Dargaud pakken allebei uit met hun eigen versie.

Na zeven MICK MAC ADAM albums in acht jaar is in 2006 de cirkel rond en verschijnt in met "Het ijzeren kruis" de allerlaatste Mick Mac Adam oude stijl bij vzw Arcadia.