Dany

Dany

Daniël Henrotin, beter bekend onder de naam Dany, wordt geboren op 28 januari 1943 te Marche-en-Famenne. Hij kiest al gauw voor een studie publicitair tekenen aan Sint Lucas in Luik, omdat die richting het meest aanleunt bij het beeldverhaal. Tijdens zijn laatste jaar Sint Lucas neemt Dany deel aan een expositie. Het is daar dat auteur Mitteï gecharmeerd wordt door zijn tekenwerk. Dany grijpt deze kans en zet zo zijn eerste stappen in de stripwereld als assistent van Mitteï, die zelf werkt voor Greg en Tibet. Zo behoren van 1965 tot 1966 de decors van ondermeer Olivier Blunder en Rik Ringers tot zijn werkterrein.

De samenwerking met Mitteï wordt echter onderbroken door zijn legerdienst. In die periode maakt Dany nog wel illustraties en korte verhalen voor het weekblad "Kuifje". Het is Greg die hem, na deze gedwongen onderbreking, een plaats aanbiedt in zijn studio. Na verloop van tijd krijgt Dany hier de kans een eigen reeks op poten te zetten. Zo ziet in 1968 de reeks "Roze Bottel", op scenario van Greg, het levenslicht.

Voor het blad "Achille Talon Magazine" werkt Dany kort daarna opnieuw met Greg samen. Een eerste verhaal van special-agents Jo Nuage& Kay Mc Cloud komt zo tot stand. Dupa verzorgt hierbij een groot deel van de decors. Doordat "Achille Talon Magazine" een kort leven beschoren is, verdwijnt de reeks al gauw uit de belangstelling. Dany blijft echter niet stilzitten en neemt in 1978 het tekenwerk over van Hermann, voor de reeks Bernard Prince.

Met scenarist Van Hamme werpt Dany zich op de reeks "Joker/Harlekijn". Uit hun samenwerking ontstaat bovendien de klassieker "Verhaal zonder Helden", dat 2 decennia later een vervolg krijgt onder de toepasselijke titel "twintig jaar later".

Het meest bekend is Dany door zijn bijdrage aan de reeks "Rooie Oortjes", die begin jaren 90 van start gaat met twee albums van zijn hand. De reeks groeit uit tot een groot commercieel succes.

Verder werk van Dany vinden we onder andere in de reeks Equator, Alice in Wonderland en Parodies. Daarnaast stond hij ook in voor diverse covers van reeksen als Michel Vaillant, Julie Wood en Michael Logan.