André-Paul Duchâteau

André-Paul Duchâteau

André-Paul Duchâteau werd geboren te Doornik op 8 mei 1925.

Reeds als jonge snaak was hij aangetrokken tot het politie-genre. Het wekt dan ook weinig verbazing dat zijn schrijverscarrière al begon op 15-jarige leeftijd met de publicatie van de roman ‘Meurtre pour meurtre’. De ontmoeting met Tibet lanceert André-Paul Duchâteau in de wereld van het beeldverhaal. De vrucht van hun samenwerking vindt in 1955 gestalte in de figuur van Rik Ringers. Intussen werkt Duchâteau ook mee aan Chick Bill en laat hij van 1962 tot 1967, onder het pseudoniem Michel Vasseur, een samenwerking met Mitteï noteren.

In 1969 vangt een lange samenwerking met Christian Denayer aan. Helden als Yalek (een serie die later verder wordt getekend door Jacques Geron), Alain Chevalier, De brokkenmakers en TNT zien zo het levenslicht. In 1971 werkt Duchâteau samen met Van Hamme aan Magellan. In datzelfde jaar werkt hij eveneens samen met Eddy Paape aan Yorik. In 1980 ontwerpt hij met Rosinski de reeks Hans, een science-fiction saga en met Daniel Hulet de serie Farao. In 1984 volgt Peggy Press, een samenwerking met Xavier Musquera. Duchâteau werkt in 1986, vanaf het derde nummer, samen met Vance aan Bruce J. Hawker. In 1988 krijgt Duchâteau de functie van literair directeur bij uitgeverij Lombard toegeschoven. In 1989 wordt hij ook nog eens verantwoordelijk voor de detective-series bij uitgeverij Lefrancq. Hij introduceert er zo Mr. Wens met Xavier Musquera, Arsène Lupin met Géron en de avonturen van Sherlock Holmes. In 1993 brengt hij samen met Raoul Giordan de reeks Space Gordon uit.

De laatste jaren laat Duchâteau zich ondermeer opmerken aan de zijde van Tibet, Hulet en Follet. Duchâteau is een veelzijdig scenarist met een neus voor avontuur en spanning!