Hachel

Hachel

Hubert Lambert, beter bekend als ‘Hachel’, zet zijn eerste stappen in de stripwereld aan het einde van de jaren ‘60 onder het goedkeurend oog van Mitteï. Hij tekent voor hem decors en helpt hier en daar met het neerzetten van de figuren. Net als elke tekenaar wil Hachel dolgraag een eigen stripheld creëren en diens lotgevallen publiceren in Robbedoes of Kuifje. Greg, de hoofdredacteur van Kuifje, krijgt drie van de eerste gags van Hachel onder de neus geduwd. Twee daarvan dragen al een titel. De derde gag is naamloos maar groeit later uit tot de eerste verschijning van Benjamin in Kuifje.

Kerstmis 1969 betekent zo de grote intrede voor Hachel in stripland maar evenzeer het vervullen van zijn dienstplicht. Hachel is dan 25 jaar oud en het vooruitzicht om in de kazerne hoogstaande gags te moeten verzinnen, lijkt hem allesbehalve veelbelovend. Michel Dusart, die al sterke staaltjes vakmanschap had afgeleverd voor Dany en Paape én die Hachel bovendien nog kende van op de schoolbanken van Saint-Luc te Luik, is gelukkig onmiddellijk bereid om de nodige scenario’s voor Benjamin te voorzien. Hachel kan zich zo helemaal concentreren op het tekenwerk terwijl Dusart zijn hoofd breekt over nieuwe Benjamin-gags. 

Ondanks het feit dat tekenaar en scenarist op één lijn zitten en er humor à volonté is, besluit Le Lombard de avonturen van Benjamin niet in albumvorm uit te brengen. Hachel besluit daarom na verloop van tijd zijn rechten op Benjamin terug te kopen en zelf een uitgever te zoeken. Uiteindelijk verschijnen er zo maar liefst 4 Benjamin-albums. De uitgave van het 5de Benjamin-deel komt begin mei 2008 onder de hoede van vzw Arcadia en draagt de toepasselijke titel ‘Lachen is een kunst’.