Marc-Renier

Marc-Renier (Marc-Renier Warnauts) werd geboren te Keulen op 29 oktober 1958. Hij is een telg uit een familie van kunstenaars, waaronder zijn broer en evenzeer tekenaar Eric Warnauts.

Marc-Renier liep school in Luik aan het Sint-Lucas instituut. Hij vervolledigde zijn opleiding met een aantal cursussen aan de Luikse Academie voor Schone Kunsten.

Begin jaren ’80 debuteerde Marc-Renier in het stripweekblad Kuifje met een 4 pagina’s tellend verhaal over ‘De rattenvanger van Hamelen’. Zijn eerste album werd ‘De Pad’, dat in 1983 verscheen bij uitgeverij Jonas en dat in 2015, in een keurige Nederlandstalige versie, aan de Arcadia-lezers wordt voorgesteld.

Vanaf het midden van de jaren ’80 steekt zijn passie voor de middeleeuwen helemaal de kop op. Marc-Renier levert vanaf 1985 diverse albums af in de reeks ‘Verhalen en Legenden’ die verschijnt bij uitgeverij Lombard. ‘De dans van de beer’, ‘De ogen van het moeras’ en ‘De kreet van de valk’ springen bijzonder in het oog.

In 1986 tekent hij op een scenario van Gérard Dewamme voor uitgeverij Casterman het verhaal ‘De nacht van de hoornaars’.

Kort daarna volgt een samenwerking met Frank Giroud die uitmondt in een stevige western-reeks. De avonturen van ‘Jackson’ verschijnen bij uitgeverij Lombard in 3 albums. Een 4de album volgt eind jaren ’90 bij Wonderland Half Vier Productions.

In 1990 volgt bij uitgeverij Lombard een album in de ‘Clair-Obscur’-serie, getiteld ‘Shosha’. Een interactie met zijn broer Eric Warnauts.

Ook in de ‘Collectie Charlie’ laat Marc-Renier zich samen met Rodolphe opmerken. De avonturen van ‘Melmoth’ spelen zich af in Engeland aan het begin van de 19de eeuw. Het eerste deel van deze reeks wordt bedacht met een heuse stripprijs.

Begin jaren ’90 vergast Marc-Renier zijn publiek met de serie ‘Ijzermasker’, een samenwerking met ondermeer Patrick Cothias.

Eind jaren ’90 gaat hij voor de 4 albums tellende serie ‘Black Hills’ in zee met Yves Swolfs.

Kort daarna werkt Marc-Renier opnieuw samen met zijn broer Eric. ‘Ombres et désirs’ en ''Là où meurent les anges'' verschijnen allebei bij uitgeverij Casterman.

In 2006 volgt een nieuwe samenwerking met Rodolphe in de vorm van een one shot getiteld ‘Le dernier visiteur de George Sand’.