Tibet

Gilbert Gascard

Gilbert Gascard, pseudoniem Tibet, wordt op 29 oktober 1931 geboren te Marseille, maar verhuist al op jonge leeftijd naar België. Hij begint zijn carrière in 1947 als assistent-animator bij de Brusselse Disney-studio van Tenas (Louis Santel) en Rali (Raoul Livin). Het is hier dat hij scenarist André-Paul Duchâteau ontmoet.

Na enkele jaren werken voor "Heroïc album" vindt Tibet in 1951 onderdak bij de tekenstudio van het blad "Kuifje" (uitgeverij "Le Lombard"). Tijdens zijn eerste jaar daar verschijnt zijn eerste, 4 platen tellende, verhaal op scenario van Duchâteau: "Yoyo is ontsnapt". Nog steeds in dat jaar verschijnt, eveneens op scenario van Duchateau, "De avonturen van Koenraad" in "Ons Volkske".

In 1953 maakt, eveneens in "Ons Volkske", de goedlachse held "Chick Bill" zijn opwachting. In de eerste verhalen zijn de karakters nog allemaal dieren, wat naderhand zal veranderen. Twee jaar later, in 1955, is het de beurt aan "Rik Ringers", de sympathieke journalist die op regelmatige basis de misdaad bestrijdt. Opnieuw werkt Tibet hiervoor samen met Duchâteau.

"Globul het Marsmannetje", "Alfons", "Jaak" en de "Ravottersclub" zijn andere reeksen en helden waaraan Tibet werkt.

Boven alles is Tibet bezeten door het tekenen van karikaturen. Van zodra hij oud genoeg is om een potlood vast te houden, vereeuwigt hij met succes zijn medemens. Later verzorgt hij voor "Kuifje" twee jaar lang "Tibetière". In dit magazine zorgt hij voor karikaturen van bekende figuren uit die tijd. Zijn werk wordt zodanig gesmaakt dat ook Belgische en Zwitserse televisienetten beroep op hem doen.

Tibet is al meer dan 50 jaar in dienst bij uitgeverij Le Lombard, wat hem zonder twijfel een van hun meest succesvolle auteurs maakt!

Tibet en zijn helden genieten ook ver buiten de stripwereld aanzien. Sinds zomer 2002 bestaat er immers een Rik Ringerslaan in Roquebrune-sur-Argens (Zuid Frankrijk).

In 2010 overlijdt Tibet op 78-jarige leeftijd.