Greg

Greg

Michel Albert Louis Regnier, pseudoniem Greg, wordt op 5 mei 1931 geboren te Elsene. Hij laat zich in 1975 tot Fransman naturaliseren en verandert bij die gelegenheid zijn naam officieel naar Michel Greg.

Op zestienjarige leeftijd publiceert hij reeds "de avonturen van Nestor en Boniface" in "Vers l'Avenir". Hij begint te werken bij "Heroic album", wat van 1953 tot 1956 resulteert in "De Kat" (onder het pseudoniem Michel Denys). In 1954, werkend voor "Robbedoes", komt hij in contact met André Franquin. Ondernemend als hij is, start Greg in 1955 zijn eigen tijdschrift, "Le Journal de Paddy". Aan het hoofd van dit magazine zorgt hij tevens voor de helft van de platen voor het tijdschrift. Wanneer dit avontuur na 5 nummers in mineur eindigt, verzorgt Greg 3 jaar lang de volledige produktie van "International Press" dat op dat ogenblik lijdt onder het vertrek van zijn voornaamste namen, zoals Goscinny, Uderzo, Hubinon en Charlier.

Greg is, als geen ander, een scenarist die moeiteloos overschakelt van het ene genre naar het andere. Zijn actieradius is enorm en zijn staat van dienst spreekt boekdelen. Greg herneemt vanaf 1956 voor de krant Libre Junior, de reeks Fifi, in opvolging van Victor Hubinon en Luc Junior, gecreëerd door Albert Uderzo en René Goscinny (van 1958 tot 1963). Ook tekent hij nog Randy Rifle (1956), Bison en Ouistiti (1957 met René Fouarge), Fleurette (vanaf 1957), Bronco en Pepito (van 1957 tot 1958) en schrijft de scenarios voor Tiger Joe (vanaf 1958, getekend door Gérald Forton)en vervolgens nog Alain en Christine (vanaf 1959, geïllustreerd door Martial). Vanaf 1957 schrijft hij ongeveer 200 pagina's van Modeste en Pompon (getekend door Franquin en gepubliceerd in Kuifje), alsook afleveringen van Chick Bill, Club des peurs de rien en van Mouminet (door Tibet).

Om scenario's te kunnen blijven leveren aan de magazines "Vaillant", daarna "Pif" en van Olivier Blunder-verhalen aan "Pilote" zet hij in 1965 een eigen atelier op. Hierin neemt hij verscheidene van zijn vrienden op zodat deze hem af en toe een helpende hand kunnen bieden en toch ook de kans krijgen een eigen reeks op touw te zetten. Robert Pire, Jean-Marie Brouyère, Dany, Dupa, Hermann en Vicq zijn daarvan de meest ronkende namen.

Greg werkt van 1965 tot 1974 als hoofdredacteur van het weekblad "Kuifje". Tijdens deze periode zien verscheidene nieuwe reeksen, op scenario van duivel-doet-al Greg, het levenslicht. In 1975 verlaat hij "Kuifje" om bij "Dargaud" literair directeur te worden. Hij start er het weinig succesvolle "Achille Talon (Olivier Blunder)"-tijdschrift (6 nummers, 1975-1976). Eén van de reeksen in dit magazine zijn de avonturen van "Jo Nuage en Kay Mc Cloud".

Eind van de jaren 70 promoot Greg het Franse stripverhaal in Amerika als vertegenwoordiger voor "Dargaud". Hij werkt er ook mee aan verschillende televisieprojecten. Greg werkt bovendien ook nog een aantal misdaadromans af die terechtkomen in de reeks Hardy/Lesage van uitgeverij "Fleuve noir".

Greg overlijdt op 29 oktober 1999 te Neuilly, na een ernstige ziekte. De stripwereld verliest zo, naast het heengaan van Jean Michel Charlier, opnieuw een groot scenarioschrijver!