Jo-El Azara

Joseph Franz Hedwig Loeckx, beter bekend onder zijn pseudoniem  Jo-El Azara, ziet het levenslicht  op 4 mei 1937 te Drogenbos (Brussel). Azara loopt school aan het Sint-Lucas Instituut van Brussel en ontmoet kort daarna (in 1953) Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske.

Azara werkt mee aan het Suske en Wiske-album ‘De lachende wolf’ en staat daarna in voor een kort verhaal rond ‘Hamlet, prins van Denemarken’. In 1954 maakt Azara zijn opwachting bij de studio van Hergé en neemt de uitwerking van de Kuifje-albums ‘De zaak Zonnebloem’ en ‘De juwelen van Bianca Castafiore’ op zich.

Vanaf 1958 gaat Azara voor diverse tijdschriften aan de slag, en dat onder een verscheidenheid van pseudoniemen. Eerst nog onder de noemer Jo-El  Ernest en uiteindelijk onder zijn huidige artiestennaam Jo-El Azara. Periodieke media als Robbedoes en Caravane geven Azara een kans om zijn tekenwerk te publiceren. Een samenwerking met Will mondt dan weer uit in de avonturen van ‘Jacky en Célestin’, dat tussen 1961 en 1963 verscheen in Le Soir Illustré.

Eenmaal deel uitmakend van de redactie van het stripweekblad Kuifje, gaat het Azara ook daar voor de wind. Hij schudt er talloze reeksen uit zijn mouw. ‘De prins van Finckelstein’ met Yves Duval (1961 - 1962), ‘Jonas Distel’ (1963) en ‘Taka Takata’ met Vicq (vanaf 1965) zijn maar enkele voorbeelden van gekende succesverhalen. ‘De duivelse dwergen’, een avontuur van de door Macherot bedachte speurder kolonel Clifton, is evenzeer van de hand van Azara.

In 1965 zet Azara in Chouchou ‘Arme Icarus’ op papier, naar een scenario van Lob. Vanaf 1967 maakte hij de strip ‘Hadada Dakaniman’ voor Robbedoes, in 1980 gevolgd door ‘Zagazik’, ook weer voor datzelfde tijdschrift. 

Tegenwoordig verzorgt Jo-El Azara in eigen beheer de heruitgave van de reeks ‘Taka Takata’ en is hij een veelzijdig en gewaardeerd reclametekenaar. De vertaling en uitgave van een nooit eerder in het Nederlands uitgegeven album van diezelfde Taka Takata, een pacifistische militair zowaar en geschapen naar het evenbeeld van zijn geestelijke vader, brengt Azara in de maand mei opnieuw onder de aandacht in stripland. Het album ‘Taka Takata ziet ze vliegen’ wordt de zoveelse parel in de Collectie Arcadia Archief en staat bol van de grappen en grollen van onze Japanse vriend.