Vicq

Vicq

Vicq, pseudoniem voor Antoine Raymond, wordt geboren in 1936 in België. Alhoewel Vicq vooral bekend is om zijn scenariowerk startte hij zijn loopbaan als tekenaar. In de jaren ’50 publiceerde hij zo ondermeer humoristisch illustratiewerk in de bladen ‘Le Rire’, ‘Cordées’ en ‘Hara-Kiri’.

Als scenarist gaat de bal voor Vicq vanaf 1960 goed aan het rollen wanneer hij in het 4de album van ‘Ouwe Niek’, ‘Het eiland van de open hand’, Zwartbaard introduceert. Een stripheld die al gauw de boventoon voert in de reeks ‘Ouwe Niek’.

Vicq levert daarna diverse verhalen af voor tekenaars als Jidéhem (Sophie), Remacle (Hultrasson), Roba (De Sliert), Will, Bara (Max) en Azara (Taka Takata). Maar ook ondermeer Franz (Korrigan) en Mazel (Fleurdelys) maken dankbaar gebruik van de creativiteit van veelschrijver Vicq. In 1980 staat Vicq in voor het felgesmaakte Lucky Luke-verhaal, ‘De schat van de Daltons’, kort daarna gevolgd door ‘De strop van de gehangene’.

Hoewel Vicq reeds in 1987 het tijdelijke inruilde voor het eeuwige, is zijn naam en werk nog steeds een begrip in de wereld van het beeldverhaal. De vertaling en uitgave van een nooit eerder in het Nederlands uitgegeven album van Taka Takata, een samenwerking met Jo-El Azara, brengt Vicq in de maand mei welverdiend opnieuw onder de aandacht in stripland. Het album ‘Taka Takata ziet ze vliegen’ wordt de zoveelse parel in de Collectie Arcadia Archief en staat bol van de grappen en grollen van onze Japanse vriend.