Martin Jamar

Martin Jamar

Martin Jamar is geboren op 6 november 1959 te Luik. Hij ontdekt al snel zijn roeping om verhalen te tekenen en illustraties uit te werken. Desondanks en mee bepaald door zijn ouders schuift Jamar zijn tekenwerk even aan de kant om aan het einde van de jaren ’70 zijn rechtenstudies aan te vatten. Een opleiding die hij met succes afwerkt en tijdens de welke hij Franklin Dehousse ontmoet.

Samen bedenken ze de avonturen van François Jullien, een stripheld die zich in de Napoleaanse tijd laat situeren en waarvan 3 albums verschijnen in het Nederlands in de jaren ’80 bij uitgeverij De Spiegel. Deel 4 en 5 zien het levenslicht in 2012 en 2013 dankzij vzw Arcadia en krijgen een welverdiende plaats in de Arcadia Archief-reeks.

Martin Jamar, die het vak als autodidact instapt, boekt snel vooruitgang. Zijn passie voor het Napoleaans tijdperk en de kleine keizer in het bijzonder, blijven als een rode draad doorheen zijn stripwerk lopen. ‘Rovers van keizerrijken’, een felgesmaakte serie naar een scenario van Jean Dufaux verschijnt vanaf 1993 bij uitgeverij Glénat. ‘Dubbelmasker’, een ander succesverhaal van de hand van Martin Jamar en opnieuw met Dufaux als verteller, wordt vanaf 2004 gepubliceerd door Dargaud.