Yves Duval

Yves Duval

Yves Duval wordt geboren op 21 maart 1934 te Brussel. Reeds op 15-jarige leeftijd staat hij voor de poort van de Lombard uitgaven en slaagt hij er in aan een loopbaan te beginnen die hem tot één van de meest prominente scenaristen van het stripweekblad Kuifje zou doen uitgroeien.

Duval publiceert zijn eerste werk in Kuifje samen met Raymond Reding in 1950. Gevolgd door een adaptie van Robert Louis Stevenson's "David Balfour' in 1952, geïllusteerd door Jacques Laudy.

Duval specialiseert zich daarna al snel in korte verhalen met een documentaire-inslag. Hij publiceert zo rond de 1500 korte verhalen en werkt daarvoor samen met heel wat grote namen uit de stripwereld: Graton, Follet, Hermann, Paape, Sidney, Servais, Ferry, Cuvelier, Delaby en andere roemrijke tekenaars.

Tegelijkertijd schrijft Duval ontzettend veel artikels, verhalen en interviews voor magazines als "La Semaine de Suzette", "Line", "Pilote" en "Record".

Duval vergaart echter eeuwige roem en verschaft menig lezer uren leesplezier door de creatie van diverse reeksen die allemaal een plaatsje vinden in het stripweekblad Kuifje. "Rocky Bill' met René Follet, 'Howard Flynn' met William Vance, "Spaghetti" met Dino Attanasio en "Hansje" met Berck zijn daarvan maar enkele voorbeelden.

Yves Duval overlijdt op 22 mei 2009 maar zijn werk overleeft de tand des tijds. Zo knikte menig striplezer in maart van dit jaar tevreden bij het aanschouwen van het Lowietje-album "De gorilla's van Virunga", een album genoemd naar het gelijkaardige verhaal, bedacht door Yves Duval!