Yvan Delporte

Yvan Delporte

Yvan Delporte werd geboren op 24 juni 1928 te Brussel. Zijn stripcarrière beperkte zich niet tot de taak van scenarist alleen. Yvan Delporte was ook gedurende een aanzienlijke periode (1956-1968) hoofdredacteur van Spirou. Een periode waarin hij jonge talenten de kans gaf zich te ontplooien door het maken van de ‘micro-verhalen’, een forum waarin toen nog nobele onbekenden de kans kregen te publiceren in één van de hoogst aangeschreven jeugdbladen van België.

Delporte heeft de nieuwe generatie van tekenaars steeds een warm hart heeft toegedragen. Hij werkte bovendien samen met heel wat grote namen uit de stripwereld. Zo maakte hij met Will en Franquin de reeks ‘Isabel’ en hij hielp Roba met ‘de Sliert’. Voor Eddy Paape verzorgde hij de scenario’s van ‘Jan Kordaat’ en Eddy Ryssack stak hij een handje toe bij het maken van ‘Brammetje Bram’, een reeks doorspekt met Delporte’s gevoel voor humor en avontuur. Ook ‘Steven Sterk’ en ‘De Smurfen’ van Peyo konden rekenen op zijn enthousiasme en gedrevenheid. Delporte stond ook nog eens, samen met Franquin, aan de wieg van ’s werelds meest onbeholpen kantoorkluns: ‘Guust Flater’.

Met René Follet werkte Yvan Delporte aan ‘Steven Severijn’, een serie die verscheen in het Nederlandse stripblad Eppo. ‘De Zingari’, waarvan Arcadia ondertussen 2 albums uitbracht, verenigt Follet opnieuw met Delporte.